• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg
  • 7.jpg

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 27 Απριλίου 1935. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, την οποία εγκατέλειψε στο πτυχίο. Το 1961 αφήνειΘόδωρος Αγγελόπουλος την Ελλάδα και γράφεται στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, με καθηγητές τον Ζωρζ Σαντούλ και τον Ζαν Μιτρί. Την επόμενη χρονιά δίνει εξετάσεις και γίνεται δεκτός στην περίφημη σχολή κινηματογράφου, IDHEC και έπειτα στο Musee de l'homme, όπου και θα μυηθεί στις τεχνικές του σινεμά-ντιρέκτ από τον εθνολόγο-σκηνοθέτη, Ζαν Ρους.

Με την επάνοδό του στην Ελλάδα, το 1964, εργάζεται ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα "Δημοκρατική Αλλαγή", στο πλευρό της Τώνιας Μαρκετάκη και του Βασίλη Ραφαηλίδη. Θόδωρος ΑγγελόπουλοςΤο 1965, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και το τότε συγκρότημά του Φόρμινξ προτείνουν στον Αγγελόπουλο να γυρίσει μία ταινία γύρω από αυτούς. Η ταινία δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Λίγα χρόνια μετά, ωστόσο, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, "Εκπομπή", η οποία προκαλεί αίσθηση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του με τίτλο «Αναπαράσταση» εγκαινιάζει μία νέα εποχή για τον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Η καλλιτεχνική πορεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου χαρακτηρίζεται από διεθνή αναγνώριση και κορυφαίες διακρίσεις. Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει στα σημαντικότερα Διεθνή Φεστιβαλ, αποσπώντας τα μεγαλύτερα βραβεία, μεταξύ άλλων τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών,Θόδωρος Αγγελόπουλος τον Χρυσό και Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, πολυάριθμα βραβεία FIPRESCI και δύο βραβεία Φελίξ Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας. Δύο από τις ταινίες του, «O Θίασος» και «To Βλέμμα του Οδυσσέα» έχουν συμπεριληφθεί στις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε συνιδρυτής μαζί με τον Βασίλη Ραφαηλίδη, του ιστορικού περιοδικού "Σύγχρονος Κινηματογράφος", ενός εντύπου που σημάδεψε την εγχώρια εκδοτική δραστηριότητα για τον κινηματογράφο. Η αναγνώριση του Έλληνα σκηνοθέτη στο εξωτερικό υπήρξε χαρακτηριστική της διεθνούς επιρροής του στην έβδομη τέχνη. Ανακηρύχθηκε Officier dans l'orde des Arts et des Letrres της Γαλλικής Δημοκρατίας, του απονεμήθη το παράσημο του Officier de la Legion d' Honneure, καθώς και ο τίτλος του Grande Ufficiale της Ιταλικής Δημοκρατίας.Θόδωρος Αγγελόπουλος Έχει ακόμη αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορ των Πανεπιστημίων Βρυξελλών, Παρισιού, Grenoble και Essex. Τέλος ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έχασε τη ζωή του αιφνιδιαστικά στις 24 Ιανουαρίου 2012, μετά από τροχαίο ατύχημα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας.

 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

2009 «Η Σκόνη Του Χρόνου»

2004 «Το Λιβάδι που Δακρύζει»

1998 «Μία αιωνιότητα και μια μέρα»

1996 «Lumiere et compagnie» (διεθνής παραγωγή)

1995 «Το Βλέμμα του Οδυσσέα»

1991 «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού»

1988 «Τοπίο στην Ομίχλη»

1986 «Ο Μελισσοκόμος»

1984 «Ταξίδι στα Κήθυρα»

1983 «Αθήνα»

1983 «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη» (tv)

1981 «Χωριό ένα, Κάτοικος ένας» (tv)

1980 «Μεγαλέξανδρος»

1977 «Οι Κυνηγοί»

1976 «Ο Θίασος»

1972 «Μέρες του '36»

1970 «Αναπαράσταση»

1968 «Εκπομπή» (μικρού μήκους)